Добре дошли на официалния сайт на
Професионална гимназия по Телекомуникации - София
 
 
НАЧАЛО
Пробвай с медитаци...
Моля някой да каже...
Ей госпожа Станисл...
ДКИ - теми по ЦТКМ...
ДКИ - теми по ЦТКМ...
Материали по проек...
Материали по проек...
Материали по ОПС....
Материали по МТ...
Последно явяване м...
Презентация 11б - ...
Въпроси на 11в кла...
Презентации на 11б...
Презентации на 11в...
Материали по ПУ - ...
Раздел - IP мрежи....
ЦТКМС - раздели му...
http://www.scribd....
Господине аз не мо...
От доста време док...

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В НАШАТА ФЕИСБУК СТРАНИЦА

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В Instagram

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В НАШИЯ Youtube КАНАЛ

Ако си ученик от 8 до 12 клас в Професионална гимназия по телекомуникации - гр. София, ти имаш уникалния шанс да станеш младши посланик на училището и да участваш в европейската програма за училища посланици на Европейския парламент. Образователната програма има за цел да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарната демокрация. Участието ти в нея ще ти донесе знания, престиж, приятелства и възможност за общуване с младежи от различни европейски държави. Не забравяй- тези млади хора имат същите цели като твоите. Най-добрите могат да посетят сградата на парламента в Страсбург. Помислете, заслужава си! Трупате знания, усъвършенствате своята култура и гражаданско съзнание, а и някой ден можа да насочите кариерата си в тази посока. Приобщи се към младежите на Европа с участието ти в конкурс "Аз искам да бъда младши посланик"

 

Стартираха дейностите по Програмата Училища - посланици на ЕП. На 30.11.2020г и на 9.12.202г. се проведоха първите уебиари за новите старши посланици по програмата - г-жа Жанет Декова и г-жа Валентина Стоева
Новоизбраните младши посланици се запознаха важните моменти от обучението проведено на 14.01.2021 със старшите посланици. Съгласува се решението да поканим на он-лайн среща г-жа Есен Алиева и да кандидатстваме за международна он-лайн младежки семинар.

Работна среща на екипа, младши и старши посланици, на 23.01.2021 за разпределяне ангажиментите за следващите мероприятия. Видео от срещата тук

Кът на ПГТК училище посланик на централния вход на сградата.

Дейности на младшите посланици:


МАЙ

 1. Екипа на„Училище посланик на европейския парламент“ при Професионална гимназия по телекомуникации изготви материал за „3 май – Световен ден на свободата на печата“, обявен от ООН през 1993 г. По традиция на този ден се присъжда Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата “Гилермо Кано”.


 2. Днес, 09.05.2021 година от 15 часа българско време екипа на „Училище посланик“ при Професионална гимназия по телекомуникации, София се включи онлайн в откриването на Конференцията за бъдещето на Европа на живо от Страсбург.

  Това записа от откриването младши посланик Антон Бонев. За снимковия материал допринесе младши посланик Ния Цонева и старши посланик Валентина Стоева.


 3. На 12.05.2021г. от 14.00 ч екипа на „Училище посланик на ЕП“ при Професионална гимназия по телекомуникации се срещна с доцент Красимира Василева – обучител в програмата за училища посланици на Европейския Парламент. Младшите ни посланици с много желание и амбиция разказаха за работата си, изпълнените задачи и предизвикателствата, които са срещнали по пътя си. Доцент Василева остана изненадана, че едни български младежи са в състояние в 23.00 ч да разискват европейски теми и да се готвят за европейски събития.
  Снимки от срещата ТУК
  По-късно в срещата се включи е екип от Българската Национална Телевизия, който засне интервю с доц. Василева.


 4. Представяме първият материал изготвен от младши посланик Виктор Насев:
  17 май отбелязва годишнината от подписването на първата конвенция за телеграфа и основаването на Международния съвет по телекомуникации.
  На 27 март 2006 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, която обявява този ден-17 май, за Световен ден на информационното общество.


 5. Екипа на„Училище посланик на европейския парламент“ при Професионална гимназия по телекомуникации изготви материал за „3 май – Световен ден на телекомуникациите и информационното общество“.
  Това е участието на младши посланик Ния Цонева, която подробно ни запозна с историята на телекомуникациите.


 6. Това е участието на младши посланик Антон Бонев:
  Европейският парламент е поддръжник на енергичната и напредничава политика в областта на ИКТ и е особено активен по отношение на приемането на законодателни актове в тази област с цел увеличаване на ползите за потребителите и предприятията. Ето защо той постоянно помага за поддържане на вниманието върху проблемите на ИКТ....


 7. A Това е представянето на Антоний Андреев:
  Световния ден на Телекомуникациите и информационното общество 2021 е възможност за Международния Съюз на Телекомуникациите да продължи да настоява за дигитална трансформация чрез насърчаване на националните стратегии за развитие на ИКТ, интелигентните политики за насърчаване на инвестициите, сътрудничеството и партньорството. Международния Съюз на Телекомуникациите приканва да участваме активно в отбелязването на темата „Ускоряване на цифровата трансформация в предизвикателни времена“, през цялата година с национални, регионални и международни инициативи за ускоряване на дигиталната трансформация.


 8. Eкипа на „Училище посланик ва ЕП“ при Професионална гимназия по телекомуникации изготви серия материали посветени на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
  Темата по която работиха младшите ни посланици:“ 24 май – приноса на българската наука и изкуство в европейското културно наследство“
  В презентацията си младши посланик Антоний Андреев дискутира културното наследство и многообразие в Европа, приноса на средновековна България в Европа, българи прославили не само страната, но и цяла Европа, българските постижения във физиката, биологията, авиацията, техниката, българското изкуство прочуло се в целия свят – киното, музиката, оперното пеене, както и известни артисти като художника скулптор Кристо/Христо Явашев/.
  Видео от презентацията ТУК
  През празничната седмица 26-28 май презентациите ще се излъчват на екрана на централния вход на гимназията.


 9. A Това е презентацията на младши посланик Димитър Кръстев.
  Видео от презентацията ТУК


 10. Представяме ви още презентации на нашите младши посланици:


 11. Екипа на „Училище посланик на ЕП“ при Професионална гимназия по телекомуникации днес се включи в играта Евродетективи.
  Ние търсихме европейската следа в забавната игра в центъра на София. Снимки от играта ТУК


 12. Участието на екипа на "Училище посланик на ЕП" при Професионална гимназия по телекомуникации и интервюто на доц. Красимира Василева в предаването "100% будни" на БНТ


АПРИЛ

 1. Екипа „Училище посланик на европейския парламент“ активно се готви за онлайн Европейски Младежки Семинар – 15 април 2021 -11.00 ч българско време. Съблюдавайки предварителните изисквания на организаторите, ние подготвихме:
  • Описание на състава на групата
  • Разделихме се на три екипа, /Idea Labs/, като всеки отделен екип ще участва в разискването на трите теми: Европейската Зелена Сделка Дигитализация, данни и демокрация и Образование и дезинформация
  • Изработихме видео CV на екипа ни
  • Изработихме презентация на екипа ни, която ще представим на заключителната сесия пред нашите партньори от Испания и член на Европейския Парламент.

 2. Екипа „Училище посланик на европейския парламент“ участваха в онлайн Европейски Младежки Семинар – 15 април 2021 -11.00 ч българско време. „Бъдещето на Европа“ обедини 33-ма участника от България и Испания.
  Вижте повече тук

 3. „Пред всички ни е дълъг път. Така че или трябва да се изправим пред проблемите си и да търсим решение, или да не правим нищо и да наблюдаваме как падаме. В крайна сметка няма значение дали правим нещо или не, времето ще минава, ден след ден, час по час и минута по минута. Така че, ако искаме да имаме добър живот пред нас и да създадем добра основа за растеж за новите поколения, трябва да предприемем действия и да предотвратим случващите се лоши неща преди време.“
  Така започна презентацията си „НАТО с поглед към 2030“, младши посланик Антон Бонев. Темата е част от дневния ред на Европейския парламент и една от първите в нашата инициатива от поредица от събития, с които ще отбележим „9-ти май – Деня на Европа“

 4. С презентацията си, „Изкуството в Европа“, младши посланик Владислав Желев /артистичен младеж, членува в клуб „Актьорско майсторство“/, и екипа на „Училище посланик“ при Професионална гимназия по телекомуникации, продължават поредицата събития от честванията „9ти май Деня на Европа“ и отбелязват „18-ти април – Международния ден за опазване на световното и културно наследство“.

 5. Тази презентация, също е част от поредицата за отбелязване „9-ти май Деня на Европа.“ Поредната, от широко дебатируемите теми, предмет на обсъждане в Европейския Парламент, презентира младши посланик Ния Цонева.
  „Напредъкът в ЕС в борбата за правата на жените“

 6. „Какво прави Европа за мен?“- първи по рода си уебсайт, който показва положителното влияние на ЕС върху живота на отделните граждани и местности. На този въпрос, който си задаваме всички ние, отговаря през езика на Европа младши посланик Димитър Кръстев, във своята част от поредицата за отбелязване „9-ти май Деня на Европа.“

 7. Екипа „Училище посланик на европейския парламент“ активно се готви за онлайн среща с Европейския комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, госпожа Мария Габриел. Срещата ще се проведе на – 29 април 2021 -10.00 ч българско време. Срещата е посветена на 09май - Денят на Европа.
  Младшите посланици ще представят на комисаря теми, които ги вълнуват, като:

 8. „Времето, което обичате да губите, не е загубено време“.
  С този цитат и важността на значението на думите и респективно книгите, младши посланик Антон Бонев представя „23 април, международния ден на книгата и авторското право“.

 9. Тази презентация, също е част от поредицата за отбелязване „9-ти май Деня на Европа.“ Младши посланик Ния Цонева представи пет водещи тенденции в дигиталните технологии.
  • Хибридните приложения
  • Чатботове
  • Индустриален интернет
  • Прогнозна поддръжка
  • Виртуално бъдеще

 10. На 28 април 2021, Екипа „Училище посланик на европейския парламент“ при Професионална гимназия по телекомуникации се включи в инициативата „Ден без асансьори“. Участието ни тази инициатива също е посветено на 09май - Денят на Европа.
  Изкачването на стълби е един лесен и достъпен начин да продължим да се движим ежедневно. В събитието всяка година се включват хора, компании и институции от десетки държави от цял свят, като ще отбележат деня в интернет и ще разпространят посланието за необходимостта от ежедневна физическа активност.
  Очакваме да се класираме във финалното оценяване на участието ни в кампанията NowWeMove – определяне на най-активните училища в България.
  Ние подкрепяме инициативата, за да създадем „вълна“ в социалните мрежи, като личен пример чрез подходящи снимки и видеа, с хаштаг #USEtheStairs и #Noelevatorsday2021
  За участието ни в инициативата получихме сертификат

 11. На 29 април – 10.00 ч българско време, Екипа „Училище посланик на европейския парламент“ при Професионална гимназия по телекомуникации се срещна с Европейския комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, госпожа Мария Габриел. Срещата е посветена на 09май - Денят на Европа. Младшите посланици ще представиха на комисаря теми, които ги вълнуват, като:
  • Киберсигурност в дигиталната реалност
  • Дигиталното общество
  • Виртуална реалност и роботика
  • Изкуствен интелект

МАРТ

 1. Младши посланик Антон Бонев изготви презентация „3-ти март и България в Европа“. Акцентът на презентацията беше, че без Освобождението ни, сега нямаше да сме част от голямото европейско семейство.

  Видео от мероприятиетотук

 2. Младшите ни посланици и съучениците им от съответните класове изготвиха презентации за Международният Ден на жената 8ми март през призмата на европейската тема „Съюз на равенство: Стратегия за равенство между половете“. Във всички презентации се обсъждаше равенството между половете, като основна ценност на ЕС, основно право и ключов принцип на Европейския стълб на социалните права. То е и съществено условие за иновативна, конкурентоспособна и процъфтяваща европейска икономика. В бизнеса, политиката и обществото като цяло можем да разгърнем пълния си потенциал само ако използваме целия си талант и многообразие. Презентациите бяха качени на facebook страницата PHTC - School Ambassador , а на празника 8-ми март, през целия учебен ден те се излъчваха на монитора на входа на училището.

 3. Отборите на лептони, мезони, барони направиха днес един нетрадиционен урок - викторина. Според теорията на Големия взрив в началото материята и антиматерията са били в равни количества. Ако това е така, защо доминира материята? Физиците от ЦЕРН са уловили антиматерия. Екип от ALPHA е успял да съхрани антиводород за 1000 секунди. На тези и други въпроси, потърсиха отговор трите отбора. Младшите посланици на Професионална гимназия по телекомуникации – Владислав Желев и Антоний Андреев, като капитани на своите отбори, представиха новите идеи по които работят българските учени в ЦЕРН.
  Снимки от мероприятието тук

 4. По идея на Ния Цонева и Владислав Желев, екипа на „Училище посланик на ЕП“ при Професионална гимназия по телекомуникации, написа сценарий, режисира и постави, комедиен скеч на заседание на евродепутати от различни страни – членки на ЕС – където се „решава“ важен проблем – въпроса с вредните емисии.
  Видеотук

 5. Беседа с представител на Европейския парламент

  Репортаж от мероприятиетотук

 6. Екипа на "Училище посланик на ЕП" на Професионална гимназия по телекомуникации участва в „Модел Европейски съюз София 2021”, което представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз. В рамките на 4 дни през октомври 2021 година около 100 младежи от цяла Европа ще имат възможността да дебатират на английски език по теми от дневния ред на Европейския съюз. Програмата включва информативни семинари, социални активности и работилници, развиващи уменията на нашите участници (публично говорене, работа в екип и др.). Тази година проектът ще включва и симулация на Европейската гражданска инициатива. Това е първият инструмент на Европейския съюз, който дава възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи. Първата работилница по проекта започна днес 13.03.2021 от 10.00 до 14.00 ч. Модераторите очертаха три основни цели - укрепване на европейските ценности и демокрация, като платформа за международният младежки обмен и неформално образование и насърчаване на България и региона за постигане на по-добро между културно разбирателство в рамките на Европейския съюз. Тазгодишното издание на проекта ще бъде малко по-различно и ще включва симулация на Европейска гражданска инициатива (ECI). Презентиращите бяха млади, ентусиазирани хора, с огромно желание за комуникация и сътрудничество. Презентирана бяха темите:

  • ЕС, неговите структури и функциониране
  • Въведение в Европейската Гражданска Инициатива
  • „Участие на гражданите в ЕС“

  Снимки от мероприятието тук
 7. Екипа на "Училище посланик на ЕП" на Професионална гимназия по телекомуникации участва инициативата „18 март Световен ден на рециклирането“. С презентации си, представени във всички паралелки в час на класа, младшите посланици запознаха съучениците си с рециклирането в страните от ЕС и политиката на Европейския парламент относно опазването на околната среда.#БезОтпадъци и #RecyclingHeroes 2021.
  Специален акцент беше поставен на Забраната на Европейския Парламент от март 2019 на пластмаси за еднократна употреба. Текстът, приет от Парламента, налага пълна забрана до 2021 г. на продукти за еднократна употреба, за които има алтернативи, направени от други материали. Такива са например клечките за уши, приборите, чинийките, бъркалките, сламките и дръжките за балони. Депутатите поискаха забрана и на оксо-разградимите пластмасови продукти, които се разграждат на много малки частици, както и на съдовете за храна за бърза консумация.

 8. Снимки от мероприятието тук
 9. „Спиране на трафика на хора: Парламентът призовава за повече мерки“ Депутатите искат ЕС да засили борбата срещу трафика на хора, да защити по-добре жертвите и да изправи трафикантите пред правосъдието. Трафикът на хора се разглежда като модерна форма на робство и е сред видовете престъпления, които бележат най-бърз ръст. Цифровите технологии, миграционните потоци и кризата с COVID-19 създават нови рискове и предизвикателства. Депутатите призовават за по-строги мерки срещу трафика на хора. Те смятат, че трябва да се преследва криминално съзнателното използване на услугите на жертвите на трафик. Парламентът се обявява за по-добра защита на децата, както и на мигрантите, които са подложени на особено висок риск. В доклад, приет на 9 февруари, Парламентът поиска мерки от Комисията във връзка с използването от трафиканти на цифрови технологии, включително социални медии, за примамване на жертви. Това бяха темите разисквани в презентацията на младши посланик Антон Бонев в час по английски език, където акцентът на урока беше „Трафика на хора“.

 10. Видео от урока тук

 11. Екипа на „ Училище посланик на Европейския парламент „ при Професионална гимназия по телекомуникации -София , участва във виртуална среща с Европа ! Онлайн беседата се проведе чрез платформата WebEx. Срещата е във връзка с образователната програма на Европейския парламент „ Училища посланици на Европейския парламент “ , по която училището беше класирано в много сериозна конкуренция с много други гимназии и работи през тази учебна година .
  Г - жа Есен Алиева , администратор посещения и лектор към Европейския парламент , прие поканата на старшия посланик Жанет Декова и старшия посланик Валентина Стоева за беседа относно Европейския Парламент , политиките на ЕС към киберсигурноста и кибертормоза и механизмите по които младите хора могат да наблюдават и да влияят на случващото се в тази сфера в парламента , Срещата между Брюксел и София беше виртуална и се състоя на 09.03 от 15:00 до 17:00. Госпожа Алиева запозна младшите посланици с устройството и дейността на ЕП. На учениците бе дадена възможност да коментират и поставят въпроси, на които тя отговаряше по изключително интересен начин. По време на беседата те успяха да научат още нови и интересни факти за европейските институции. Особено интересна беше виртуалната разходка из двете сгради на Европейския парламент, която силно впечатли младши посланиците ни. Грандиозните сгради и в Страсбург, и Брюксел, засили мечтата им някой ден да стъпят там. Срещата приключи с доволни и усмихнати лица и щастливи емоции. Обещахме си това да бъде първата, но не и последна среща с представител на ЕП.
  Успоредно с виртуалния тур на европейските институции , госпожа Алиева обърна внимание на нарастващата роля на киберсигурността в сферата на образованието и обучението , особено пречупена през призмата на кибертормоза . Новата реалност , която вече едногодишната пандемична обстановка , която COVID-19 наложи , както и преобладаващото обучение в електронна среда, неминуемо поставят сериозен акцент върху това как младежите и преподавателите да защитават личните си данни и как да преодоляват опасността от това да се превърнат в жертви на кибертормоз.
  Срещата завърши с благодарности и с покана за следващи такива , но този път в областта на политиките на Европа за развиването на науката и възможни разговори с евродепутати .
 12. На 30.03.2021 от 18.00 - посещение на уебинар „Бъдещето на Европейския Съюз“ в платформата еTwinning. Модератор на уебинара беше Никол Виеринга, еTwinning посланик. Първата ни съвместна дейност на уебинара беше дискусия по темата „Бъдещето на Европейския Съюз“с г-н Даниел Мес – Член на кабинета на вице-президента Франс Тиммерманс, Европейска Комисия. В началото на уебинара видяхме видео, представящо Европейската Комисия.
  Г-н Мес представи работата си като свързващо звено между европейските институции. Подробно беше дискутирана „Конференцията за бъдещето на Европа“.

ФЕВРУАРИ

 1. Презентации на младшите посланици

  Снимки от мероприятиетотук

 2. Младши посланиците на Професионална гимназия по телекомуникации активно се включиха в конкурсите „Стани посланик на Европас“ и „Стани посланик на Еврогайдънс“
  Снимки от мероприятиетотук

 3. Младши посланикът Карина Георгиева подготви и представи темата „9-ти февруари – Ден за безопасен интернет“
  Снимки от мероприятието тук
  Видео от презентацията тук

 4. Младши посланиците Антон Бонев и Микаела Карагитлиева поставиха началото на Фейсбук страницата на "Професионална гимназия по телекомуникации – училище посланик на ЕП“ Линк към страницата тук

 5. Създадена е вайбър група на екипа на PHTC – School Ambassador. Модератор – Антон Бонев.

 6. По повод на Международният ден на жените в Науката - 11.02., старши посланик Валентина Стоева, представи презентация пред младшите посланици от Професионална гимназия по телекомуникации - София. Акцентът на презентацията е : Защо светът се нуждае от наука, а науката се нуждае от жени? Специалностите в ПГ по телекомуникации са в областта на IT Сектора и поднесената информация за огромният брой на жените - специалисти в тази сфера мотивира момичетата, поели трудният път в това професионално направление. Все напред , български момичета!
  Снимки от мероприятието тук

 7. Всички младши посланици активно се включиха в съвместната инициатива на Професионална гимназия по телекомуникации и Техническия университет, София „Кандидатстудентски студия на живо в You Tube“
  Видео от събитието тук

 8. На 15.02.2021 старши посланиците Ж.Декова и В.Стоева участваха в месечния уебинар па програмата за училища посланици на Европейския парламент.
  Снимки от мероприятието тук

ДЕКЕМВРИ, ЯНУАРИ

 1. Младши посланиците на Европейския парламент от Професионална гимназия по телекомуникации се включиха активно в спортните събития проведени на 03.12.2020 по случай Ден на хората с увреждания и на 05.12.2020 по случай Ден на доброволчеството, организирани от СК „Адаптирани спортове“, гр. София, към катедра „Водни спортове“ при Национална Спортна академия „Васил Левски“. Снимки от мероприятието тук

 2. 30.01.2021, на редовната ни съботна среща на екип ПГТК – Училище Посланик, младшият посланик Антоний Андреев ни запозна с темата „Брекзит – стари приятели, ново начало“- . Презентацията ще се представи в час на класа на 10Д, 10Г и 12Ж клас.
  Снимки от мероприятието тук

 3. 30.01.2021, на редовната ни съботна среща на екип ПГТК – Училище Посланик, младши посланиците Дари Попов и Сава Попов ни запознаха с „История на Европейския Съюз“- . Презентацията ще се представи в час на класа на 11Б, 11Д, 12А,12Е и 12 Д клас.
  Снимки от мероприятието тук

 4. 30.01.2021, на редовната ни съботна среща на екип ПГТК – Училище Посланик, младшият посланик Александър Христов ни предложи три проекта на лого на екипа. Обсъдихме и гласувахме за едно от предложеният. Логото ще бъде част от всички бъдещи материали и документи от дейности на екипа.
  Избраното лого тук

Уникални посещения:
Днес 97
Вчера 197
Общо 146607 за 1162 дни
Средно дневно 127
Рекорд 1950 на 21.02.2020 (23:33)
История
Прием
Галерия
Контакти
Е-дневник
Стипендии
Консултации на учители
Правилници
Специалности
Училищни учебни планове
Посланици на ЕС
Програма
Ваканции
Заповеди ОРЕС
Бюджет
Административни услуги
Проект Подкрепа за успех
Проект ОУД
Cisco Academy
Профил на купувача
Търгове и обяви
Обществен съвет
Самостоятелна форма
Проект Erasmus +
Минали години изпити
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


математика